Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΚΑΖΑΝ ΝΤΙΠΙ

Παραδοσιακό μικρασιάτικο γλύκισμα

Υλικά:
7 ποτήρια γάλα
2   ''   "     ζάχαρη
1   "   "     ρυζάλευρο ή νισεστέ
ξύσμα ενός λεμονιού
5 κουτ. σούπας ανθόνερο
5   "         "       βούτυρο γάλακτος
ζάχαρη άχνη
λίγο βούτυρο για το ταψί



Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το ριζάλευρο, το ξύσμα λεμονιού και το ανθόνερο. Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ανακατεύουμε στη φωτιά μέχρι να πήξει και να κάνει φρουσκάλες. Έχουμε αλείψει πολύ καλά από πριν με βούτυρο ένα ταψάκι (κατά προτίμηση πυρέξ για να μπορούμε να βλέπουμε από κάτω) , το έχουμε πασπαλίσει με ζάχαρη άχνη και το έχουμε βάλει στην κατάψυξη. Μόλις βράσει η κρέμα, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το ρίχνουμε μέσα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και αφού χαμηλώσουμε στους 200 βαθμούς τοποθετούμε το ταψάκι μας τελείως κάτω στον πάτο του φούρνου. Μόλις αρχίσει να αποκτά χρώμα το περίγραμμα στην επιφάνεια της κρέμας, το γλυκό είναι έτοιμο. Αφήνουμε να μείνει καμιά ώρα και μετά σερβίρουμε. Θα  κόψουμε σε κομμάτια, θα ξεκολλήσουμε με μια σπάτουλα και το μέρος που έχει καεί η καραμέλα και θα το γυρίσουμε ανάποδα στο πιάτο, ώστε η καμμένη πλευρά να έρθει από πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου