Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΠΙΣΙΑ




Παραδοσιακά ποντιακά πιτάκια






Υλικά:
Ζύμη: 
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 αβγό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
νερό όσο πάρει
                                                                                 ελαιόλαδο (1 φλυτζ. του καφέ περίπου)

Γέμιση τυριού:
250 γραμ. τυρί φέτα
1 αβγό
1 κουτ. σούπας ξηρό δυόσμο

Γέμιση πατάτας:
4-5 μέτριες πατάτες, βρασμένες
αλάτι
πιπέρι
ψιλοκομμένο άνιθο
γάλα

Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε τη ζύμη, ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί ρίχνοντας σιγά σιγά το νερό, ώστε να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο μπωλ, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για μία ώρα σε ζεστό μέρος.
Για τη γέμιση τυριού λιώνουμε πολύ καλά το τυρί με το πιρούνι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Αν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο γιαούρτι.
Για τη γέμιση πατάτας ανακατεύουμε καλά τις βρασμένες πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, κόβουμε μικρές μπαλίτσες, ανοίγουμε σε πιτούλες ίσα με ένα πιατάκι του καφέ, βάζουμε όποια γέμιση προτιμάμε, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο και τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι. Βγάζουμε σε σχάρα για να φύγει το πολύ λάδι και σερβίρουμε

1 σχόλιο: