Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΚΟΚ - ΠΑΣΤΑ

Κοκ σε ταψάκι υπό μορφή πάστας 

Υλικά:
6 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1,5 κούπα αλεύρι
1 φακελ. μπέικιν

Κρέμα:
1 λιτρο γάλα
2 ποτήρια ζάχαρη
4 κουταλιές κούσταρ πάουντερ
6    "    "       αλεύρι
2 αυγά
3 βανίλιες

Γλάσσο σοκολάτας:
2 ποτήρια νερό
6 κουταλιές κακάο
15  "   "        ζάχαρη
2    "   "        βιτάμ
4    "   "        κούσταρ πάουντερ
* Συνήθως χρησιμοποιούμε ταψάκι Νο 34.



Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε το παντεσπάνι, χτυπάμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και τα ασπράδια χωριστά σε σφιχτή μαρέγκα. Τη μαρέγκα την αφήνουμε για λίγο στην άκρη και μέσα στο μείγμα των αυγών ρίχνουμε το μπέικιν και σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε με απαλές κινήσεις και τη μαρέγκα. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς. Όσο ψηνεται το παντεσπάνι, ετοιμάζουμε την κρέμα.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα (αφού έχουμε κρατήσει μια κούπα), τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε να ζεσταθεί το γάλα και να λιώσει η ζάχαρη. Στο λίγο γάλα που κρατήσαμε διαλύουμε με ένα σύρμα το κούσταρ πάουντερ και το αλεύρι. Αφού διαλυθούν καλά τα ρίχνουμε μέσα στην κατασαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα για να πήξει. Στο τέλος χτυπάμε λίγο τα δύο αβγά και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα χτυπώντας πάλι γρήγορα για να ενσωματωθούν. Θα γίνει μια βελούδινη κρέμα. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Όταν το παντεσπάνι ψηθεί και κρυώσει λίγο, ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
Κατόπιν, ετοιμάζουμε το γλάσσο. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη, να ανακατευτούν και να βγει ένα σχετικά  πηχτό μείγμα. Το αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε πάνω από την κρέμα. Ξαναβάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να παγώσει. Το ιδανικό θα ήταν να το φτιάξουμε μια μέρα πριν το σερβίρουμε. Γαρνίρουμε αν θέλουμε με καραμελωμένο αμύγδαλο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου