Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΧΙΟΝΟΝΙΦΑΔΑ (ΣΤΡΙΦΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ)

Υλικά:

600-700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
80 γρ. ζάχαρη
180 γρ γάλα
100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Μερέντα


Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπωλ το αλέυρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τα 2 αυγά, το γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου) και το βούτυρο αφού το έχουμε λιώσει λίγο. Κάνουμε μια ζύμη μαλακή, αρκεί να μην κολλάει πολύ στα χέρια μας. Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε 4 μπαλάκια. Ανοίγουμε το πρώτο μπαλάκι πάνω σε μια λαδόκολλα και σε διάμετρο περίπου όσο και το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε. Αφού ανοίξουμε το πρώτο φύλλο αλέιφουμε σε όλη την επιφάνεια μερέντα, αφήνοντας κενό ένα εκατοστό περίπου γύρω-γύρω. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το βάζουμε πάνω απο το πρώτο και αλείφουμε μερέντα με τον ίδιο. Ανοίγουμε και το τρίτο, το βάζουμε από πάνω, αλείφουμε με μερέντα. Το τελευταίο φύλλο το ανοίγουμε και απλά το τοποθετούμε από πάνω. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας γύρω-γύρω να ενωθούν οι άκρες και μετά κόβουμε στα τέσσερα με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς όμως να ξεκινήσουμε από το κέντρο. Μετά κόβουμε στα οχτώ και τέλος στα δεκαέξι. Παίρνουμε το κάθε κομματάκι που έχουμε κόψει και στρίβουμε το ένα προς τα αριστερά και το άλλο προς τα δεξιά. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα κομμάτια. Στη συνέχεια τοποθετούμε όλο το ψωμάκι μαζί με τη λαδόκολλα μέσα σε ένα ταψάκι και αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσει. Τέλος ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λ. περίπου. Το ίδιο ψωμάκι μπορεί να γίνει με όποια γέμιση αλμυρή ή γλυκιά θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου